Hvad er 3D print?
3D print, der også er kendt som Additive Manufacturing (AM), bruges til produktion af prædesignede dele eller komponenter ved lagvis opbygning af objektet.
Med ‘additive’ er det nærliggende at se 3D print som modsætningen til de traditionelle produktionsmetoder, der ofte er ‘subtraktive’ – man borer, fræser og drejer for at fjerne materiale. Med AM producerer man i stedet ens objekt ved at bygge oven på materialet lagvis. Ofte printer man prototyper, visualiseringer eller færdige dele som værktøjer og fixturer.
Under fanen Teknologier kan du læse mere om hvilke forskellige metoder, der findes indenfor 3D print. Forskellige 3D printere kan også printe i forskellige materialer, men generelt indenfor 3D print er det muligt at producere ting i både plast, metal, nylon, gips, væv og endda fødevarer.
Herunder giver vi et overblik over fordelene og ulemperne ved 3D print.
Fordele ved 3D print
Der er mange fordele ved 3D print, men den vigtigste fordel er - efter vores mening - at du kan med arbejde med fri geometri.
Fri geometri betyder, at du kan designe komplekse emner, der normalt ikke ville kunne blive fremstillet med konventionelle teknikker, f.eks. ved at bore, dreje og fræse. Hvis du samtidig optimerer dit design til den AM-teknologi, du vil bruge, bliver dit resultat endnu bedre. Denne proces hedder Design for Additive Manufacturing (DfAM)
Den frie geometri sætter dig i stand til for eksempel at lave conformal cooling, altså køling i emnet, der hvor der er brug for det. Ved sprøjtestøbning giver det en del fordele såsom kortere procestid og længere levetid på den form, der anvendes.
Endvidere kan du gøre brug af topologioptimering - her har du mulighed for at skabe et emne, der er stærkere og lettere end det konventionelt fremstillede emne.
Med andre ord: Du kan med 3D print fremstille emner som ikke kan fremstilles med konventionelle metoder
Udover den frie geometri kan du også printe dine emner eller dele on demand, og derved mindske dit lager. Samtidig har du muligheden for at printe din del hvor som helst. Der er også unikke muligheder for at personalisere og individualisere dine produkter - eksempelvis proteser og sko - to vidt forskellige produkter, som begge drager nytte af fleksibiliteten ved 3D print.
Ulemper ved 3D print
Ja, der er ulemper.
Du skal være opmærksom på, at når du læser om 3D print, er det ofte de mest hypede historier du støder på, hvor teknologien anvendes til noget fantastisk. Det kan være printede firkantede huse, broer, fødder til ænder (den er god nok) og mange andre ting, som har mediernes interesse. Her bliver svaghederne og/eller ulemperne ved netop disse applikationer af AM ikke fremhævet eller påpeget. Du kan også være helt sikker på, at de 3D printede dele, du ser, er efterbearbejdede i stort omfang.
Især metalprint kan være noget romantiseret. Fra design til den brugbare del er der meget lang vej. Især efterbearbejdningen samt kvalifikationen af emnet er en meget stor opgave, som man ofte ikke hører om.
De virkelige business cases ser man ikke så tit, fordi de virksomheder, der bruger AM og 3D print, er gode til at holde informationerne tæt ind til kroppen – især når det ikke går helt efter planen.
Derfor mener vi, det er vigtigt, at du har alle informationerne, inden du går i gang med 3D print – hvilket inkluderer nedenstående ulemper.
Det er ikke nemt at 3D printe
Man skal mestre teknikken - ligesom med alt muligt andet. Øvelse gør mester, så hvis du vil i gang med 3D print, er opskriften simpel: Køb en billig printer og kom i gang med at oparbejde viden og kompetencer. Spørg os eller tag et kursus hos for eksempel Teknologisk Institut. Så er du godt klædt på, når den store beslutning om implementering af AM skal træffes.
Det er langsomt
Selvom teknologien udvikler sig hurtigt, er selve printprocessen som udgangspunkt meget langsom, hvis man sammenligner med konventionelle fremstillingsmetoder. Efterbehandlingen er ofte også tids- og ressourcekrævende. En kombination af mange printere og tilhørende robotter er løsningen lige nu, hvis man ønsker noget, der ligner masseproduktion.
Det kræver et relativt stort setup
Der er mange ting, man skal tænke på: Der hvor printeren står, skal der (alt efter teknologi) være udluftning, den korrekte temperatur og luftfugtighed; gulvet skal være af en vis beskaffenhed og måske også vibrationsfrit; der skal være en tilpas mængde strøm, trykluft og måske gas; der skal være faciliteter til behandling af byggematerialet både før og efter byggeprocessen; der skal være faciliteter til efterbehandling - dette kan være alt fra en værktøjskasse med et par file og en hobbykniv til noget, der ligner et fuldt udbygget smedeværksted.
Det er ikke nødvendigvis billigt
Printmaterialet er ofte dyrt, og afskrivningerne på udstyret og omkostningerne til uddannelse og drift kan være monumentale.
Det er ikke altid en “grøn” og miljøvenlig proces at 3D printe
- men det, du kan fremstille, kan have en overordentlig stor miljømæssig gevinst. Et godt eksempel er de dele, man udvikler til flyindustrien, hvor en vægtformindskelse kan give en stor besparelse i brændstofforbruget. Der sker også en stor udvikling af materialer; Materialise Bluesint PA12 som anvendes i Sindohs S100 SLS 3D printer, er et godt eksempel - her kan 100% af byggematerialet anvendes, modsat mange andre pulvertyper, hvor en stor andel skal være nyt pulver/byggemateriale.
3D print eller Additive Manufacturing er fremtiden
Så hvis du ikke kommer i gang snart, kan det blive en stor konkurrencemæssig ulempe for dig og din virksomhed
Sådan kommer du i gang
Hvid du endnu ikke har anskaffet dig en 3D printer, så anbefaler vi, at du anskaffer dig en low-end 3D printer fra f.eks. Sindoh (se vores udvalg her) og kommer i gang med at udforske teknologien. På den måde lærer du AM-mindsettet, så du bedre kan træffe beslutninger om, hvorvidt I skal have jeres egen printer, eller I skal bruge en service provider som for eksempel Copytec.